AKCE: AJ FERNANDEZ, OSCAR VALLADARES a Jiný ALKOHOL

Jiří Naller zakladatel Rum a vše kolem něj

Svět rumu v česku roste raketovým tempem. A dle našeho názoru jde ostatní alkohol trochu do ústraní (je to jen náš pohled, nikoliv statistika). Tvoří se různé magazíny, facebook skupiny, „gangy“, festivaly, degustace a mnoho jiných zajímavých věcí. Proto jsme se rozhodli podívat na toto téma blíž. Oslovili jsme našeho dobrého kamaráda Jiřího Nallera, který je zakladatelem rumové skupiny Rum a vše kolem něj (druhá největší facebook skupina v česku). V rumu se hodně angažuje jak recenzent, fotograf, degustátor, píše články, přispívá na charity skrz rumové kalendáře a podobně.

Jirko je hodně velký nadšenec nejen do rumu a jeho oblíbenost v rumových skupinách roste hodně rychle, určitě mnoho rumových nadšenců si rádi přečtou i o něm samotném, usoudili jsme. Jirko je zapálený fotograf, dělá skvělé drinky, vaří, jako kdyby vyhrál soutěž MasterChef a věnuje se mnoho jiným aktivitám. Při tom chodí do práce, věnuje se manželce a jejich malé holčičce. Jak se tohle vše dá stíhat? Přečtěte si.

 

Jirko, zdravíme a děkujeme, že jsi přijal pozvání do našeho One & Only magazínu. V první řadě bychom tě chtěli poprosit o malé představení. Zkus opsat sám sebe pro lidi, kteří tě neznají.

 

Já moc děkuji za pozvání, je mi velkou ctí. Jmenuji se Jirka Naller, pocházím z menšího městečka Vyškova na jihu Moravy. Je mi čerstvě 32 let, pracuji jako grafický designér v koupelnovém studiu, zároveň také fotím a píšu články o rumu a jiných destilátech.

 

 

Jsi hodně velký rumový nadšenec, vzpomeneš si ještě na své začátky?

 

Moje rumové začátky se začaly psát v roce 2015. S kamarády jsme na akcích začali pít rumy jako Morgan Black spiced, Morgan Private Stock, Diplomático a tím jsme tedy začali koketovat s něčím zajímavějším, než je tuzemák. K Vánocům roku 2015 jsem od ženy dostal svou první zajímavější láhev A. H. Riise Non Plus Ultra, ze které jsem byl v té době naprosto hotový. A tak začala má éra vzdělávání se a objevování kouzla destilátů z cukrové třtiny. A v druhé řadě také rozšiřování mé rumové sbírky doma.

 

A jaký vývoj měl u tebe rum? Od čeho k čemu jsi se „propil“ a jaké značky jsou aktuálně tvé oblíbené?

 

Měl jsem takový ten klasický průběh rumaře. Začínal jsem s velmi doslazovanými rumy zejména španělského typu. Zkoušel jsem jezdit na různé akce a do barů, až jsem jednou na degustaci v Prostějově ochutnal rum Hampden Estate 8YO. V tu ránu jsem se zamiloval do esterových jamajských rumů a začal jsem zjišťovat, že je spousta skvělých rumů, které nejsou nijak uměle dochucovány. Tím se mi otevřel zcela nový rumový svět a já se začal zajímat především o anglický typ rumů. Zúčastnil jsem se prvního Rumfestu, začal poznávat nové rumové přátelé, se kterými se známe až dodnes a započala ta moje "zlatá" rumová éra. Nyní nepohrdnu žádným typem rumu. Někdy si dám k doutníku velice rád středně sladký rum (jako třeba Abuelo, Zacapu a jiné), jindy si naliji rum z Barbadosu nebo Jamajky. Neodolám ani navy overporoof rumům a poslední rok zažívám velikou lásku k Agricole rumům a technickým rumů z Trinidadu. Kdybych měl zmínit konkrétní značky, tak by to byly určitě Hampden, Appleton, Foursquare, Caroni, Plantation, Black Tot, Cihuatán, Bielle, Karukera, J. Bally a spousta dalších.

 

Doma máš moc hezkou rumovou sbírku, pořádáš degustace, účastníš se různých akcí a děláš mnoho jiného? Jak to všechno stíháš a co na to tvá rodina?

 

Musím uznat, že poslední dobou je akcí opravdu hodně. Jsem nesmírně rád, že ta rumová osvěta skvěle funguje a stále více rumových fanoušků zakládá gangy, skupiny a snaží se organizovat rumová setkání a akce. Mimo klasický pražský Rumfest jsme letos mohli u nás navštívit i akci v Olomouci, Pardubicích, Písku nebo třeba v Hulíně. Samozřejmě se nikdy nedá stihnout vše. Naštěstí mě v tomto rodina maximálně podporuje, za což jsem ji neskutečně vděčný. Je to pak spíše o tom, že mě samotnému už vadí, že nejsem tolik doma. Jsem vděčný, že tuto moji vášeň mohu stále více prohlubovat a snažím se, aby to bylo co nejméně na úkor času s rodinou.  

 

 

Tvé hobby není jen rum, hodně rád vaříš, fotíš atd. Řekni nám něco o tom a je pořád rum tvou vášní číslo jedna?

 

Je pravda, že focení se věnuji již řadu let. Ještě dříve, než jsem vůbec začal pít rumy. Vaření není zase tak dlouhá záliba, ale každý z těchto koníčků mě neskutečně baví a naplňuje. Co je na tom ovšem nejlepší, že se to dá všechno skvěle spojit. Vyfotím láhev, sepíšu recenzi, mohu doporučit zajímavé jídlo k párování, to se mi na tom líbí. Nebo když pořádám nějakou akci doma, dobré jídlo a rumy jdou skvěle k sobě. Proto se nesmírně rád vzdělávám ve všech těchto koníčcích a s radostí se účastním různých akcí a workshopů.

 

 

 

Každoročně děláš rumový kalendář z tvých fotek a výtěžek jde na vybranou charitu. Jak tě to napadlo? Můžeme se těšit i tento rok na kalendář?

 

Ano, má to již takovou tradici několik let. Ještě před rumy jsem dělal výstavu fotek našeho města, která byla zakončena dobročinnou aukcí. Tedy nechal jsem z fotek vyrobit obrazy a ty se následně na aukci vydražily a částka putovala na dobročinné účely. Krajinky již tolik nefotím, ale v rumovém světě je nespočet ochotných a skvělých lidí, kteří mile rádi přispějí na dobrou věc. Ke každé recenzi, kterou napíšu, si samozřejmě pořídím i vlastní fotku láhve. Snažím se, aby to bylo zajímavé, hezké, pokaždé trošku jiné. A tak mě napadlo spojit dobré s užitečným a vytvořit kalendář. Letos je to již třetí rok a já jsem neskutečně rád, že tím můžeme pomoci tam, kde je potřeba. Letošní rok byl sice trošku hektický, ale kalendáře jsou již u grafika a já doufám, že vše bez problémů stihneme, abychom zase mohli pomáhat.

 

A zpátky k rumu. Co říkáš na rumovú komunitu v česku?

 

Je neskutečné, jak se u nás rumová komunita vyvíjí. Pamatuji si, když jsem v lednu roku 2019 zakládal rumovou skupinu Rum a vše kolem něj. Ta základna na sociálních sítích nebyla téměř žádná, tak jsem zkrátka zkusil vytvořit komunitu, kam bych mohl dávat své recenze, postřehy, akce atd. Nejdříve to bylo míněno jen pro přátele, až později se to rozrostlo do větších rozměrů. Jsem rád, jaké popularitě se rum těší, ale především jsem rád za spoustu nových přátel. Je to důkaz, že rum dokáže spojovat. Nezáleží na tom, jestli jste doktor, právník, zedník, nebo fotograf, stejně si všichni společně sedneme, připijeme si něčím dobrým a je nám skvěle. A já sám jsem poznal hned několik skutečných přátel, se kterými se pravidelně potkáváme, podnikáme akce, výlety, seznamujeme rodiny a to je na tom to skvělé.

 

Kam by jsi chtěl aby se rumová scéna v česku ubírala, případně co jí podle tebe chybí?

 

Já myslím, že se ubírá dobrým směrem. Ta rychlost je opravdu neskutečná a dokázali jsme velké věci. Česká republika již není vnímána jen jako malá země, kde se pije Božkov. Ve světě máme velké jméno, vznikají privátní plnění pro české rumové fanoušky, navyšují se příděly limitovaných láhví a to je vzhledem k naší velikosti a počtu obyvatel úctyhodné. Velké díky všem, kdo se na tomto úspěchu podílejí. Samozřejmě to nese i trošku nepříjemné situace v podobě překupníků, podvodů a dalších věcí, ale to je asi všude. S tím se příliš dělat nedá. Ale pokud to budeme dělat stále pro zábavu a lásku k rumu, budeme to dělat správně.

 

Jirko, ty máš rád i doutníky. Máš svou oblíbenou kombinaci rum vs. doutník? Jak ses dostal k doutníkům a který je tvůj oblíbený?

 

Ačkoli jsem vždy nekuřák, co se cigaret týče, doutníky jsem si zamiloval. K doutníkům jsem se dostal přes kamarády, kteří si spojení rumu s doutníkem velmi pochvalovali. Vyzkoušel jsem to a další vášeň byla na světě. Když mám nějaký silnější rum, volím spíše jemnější doutník, a když mám sladší rum, rád si vyberu silnější doutník. Miluji kombinaci nakouřených rumů, jako jsou Zacapa Negra, Abuelo Two Oaks nebo Plantation Trinidad 1997, k těm se doutník neskutečně hodí. Co se týče oblíbených doutníků, velmi si užívám značky Oliva, Perdomo, Leaf by Oscar, Joya de Nicaragua a třeba ještě Rocky Pattel. Kdybych měl konkrétně vybrat, moc mi chutná Perdomo 20Th Anniversary Robusto Maduro, Oscar Valladares Super Fly Toro, Leaf by Oscar Sumatra Robusto, Joya de Nicaragua Numero Uno, Oliva V Melanio. Ale velmi rád zkouším nové kousky a pročítám nejrůznější recenze a postřehy. Všechny doutníky najdete v naši nabídce zde.

 

 

Píšeš i rumové recenze pro rumrock.cz tedy pro Pavla Ungra. Řekni nám o tom víc.

 

Ano, Rumrock (odkaz zde) zrovna teď nedávno oslavil krásných 5 let od svého založení a já jsem nesmírně rád, že mě Pavel oslovil, abych mu s recenzemi a články pomáhal. Myslím, že ta spolupráce je skvělá, Pavel je úžasný kamarád a rumový odborník, vždy si toho máme spoustu co říct a snažíme se pravidelně potkávat, i když bydlíme každý na jiné straně republiky. Na stránkách Rumrock najdete spoustu recenzí, článků, postřehů a rad, doporučení, reportů z akcí a mnoho dalšího. Navíc Rumrock také pořádá pravidelné online degustace, které se těší skutečně velké popularitě. Pavel vede stránky skvěle, dává do toho mnoho svého času, úsilí, peněz a je to pro nás opravdu srdcová záležitost. Aktuálně zde najdete již více než 500 článků.

 

Co plánuješ do budoucna ve tvém rumovém světě?

 

Chtěl bych pokračovat stejným způsobem, jako fungujeme nyní. Chtěl bych psát recenze, fotit rumy, účastnit se co nejvíce rumových akcí a vídat se s dalšími rumovými fanoušky. Měl jsem čest poznat už neskutečné množství nejrůznějších lidí a z mnoha z nich jsme se stali opravdovými přáteli. Plánuji další soutěž o zajímavé ceny, chtěl bych i nadále každý rok pomáhat potřebným díky ochotě lidí v rumovém světě a uvidíme, co ještě vymyslíme zajímavého. Možná nějaké další speciální plnění pro skupinu.

 

Jaký rum bys doporučil pro začátečníka?

 

Co se týče rumových začátečníků, mám s nimi poměrně dost zkušeností. Často se u nás doma objeví nějaká návštěva a zkoušíme, co by jim mohlo zachutnat. Všichni bývají většinou přesvědčení, že to pravé jsou sladší rumy a ty ostatní, že přenechají zkušenějším. Ovšem pak ochutnají například rumy Appleton, Plantation (rumy Plantation zde), Chariman's, Dictador (rumy Dictador zde), Doorly's, Cihuatán, English Harbour, Pusser's či Black Tot a zjistí, že umělé dochucování rumů není vždy potřeba.

 

Co ty a jiný alkohol? Zajímá tě to anebo to už jde úplně mimo tebe?

 

Abych řekl pravdu, jsem opravdu rumař. Můj děda byl vinař, bydlel kousek od Znojma a já u něj velice rád trávil prázdniny. Tedy i díky němu mám velice blízko k dobrému vínu. Nepohrdnu však ničím, zvláště když to má hezký příběh a je to něčím zajímavé. Vyzkoušel jsem tequilu dovezenou z Mexika, kvalitní gin, whisky, brandy a spoustu dalšího, ale největší láska je určitě rum.

 

A poslední otázka. Co bys vzkázal začínajícím rumařům a celkové českým rum lovers?

 

Vzkázal bych jim, aby se nebáli. Když je člověk v něčem nový a učí se od těch zkušenějších, je dobré se ptát, zjišťovat a neostýchat se přijít prohodit pár slov třeba na akci. Degustovat, navštěvovat bary, ale také si do toho nenechat mluvit úplně. Někdo začne na sladších rumech a přejde až k rumům v sudové síle z Jamajky. Ale někdo může u sladkých rumů zůstat a také na tom není nic špatného. Každý ať pije především to, co jemu nejvíce chutná. Já chci moc poděkovat všem, kteří nás podporují, čtou, reagují na články. Vidíme, že to nese svoje ovoce a ta osvěta se daří šířit celou naší malou zemí. Hlavní je, aby to byla stále zábava a láska, nikoli pouze byznys.

 

Všechny rumy z naši nabídky najdete zde: https://www.oneaonly.cz/kategorie/rumy/

 

Autor: Martin Socha (@mscigars)

Host: Jiří Naller (@jirka_rumphoto_naller)

Rum a vše kolem něj: odkaz na Facebook skupinu zde

 

Rumová galerie Jiřího Nallera

 

Zpět do obchodu
Používáme ověření věku Adulto