Ahoj Honzo. Dnes jsme se sešli u kávy a dobrého rumu v Golfovém resortu Dříteč, pro mnoho našich čtenářů, je to už známé místo kde jsme před časem organizovali náš první rumový festival. O tom ale jindy. V první řadě děkuji za pozvání a za souhlas s rozhovorem. Informací ve světě rumu je pořád málo a my ve One & Only věříme, že každá nová informace je přínosná.
Honza Urban je operations manager ve zmiňovaném resortu Dříteč a zároveň ambasador značky Barceló (rumy Barceló koupíte zde) pro Bottles and Labels. Jak ve své práci tak jako ambasador má zájem dělat vše na 100% a být přínosem. Na to a mnoho jiného se ho v tomto článku zeptáme.
Jak by jsi se nejlépe charakterizoval?
Jako člověk co rád vyčnívá a neustále se posouvá vpřed. Občas umím trochu vybouchnout a někdy lidem připadám arogantní. Jinak jsem pro každou srandu a rád se pohybuju na hraně, co se sportu týče.
Jsi otec, ambasador, manažér a zároveň se věnuješ mnohá jiným aktivitám. Jak to všechno zvládáš a stíháš?
Někdy to zvládám lépe a někdy vůbec. Snažím se být hlavně dobrý táta, protože jsem ho sám neměl. Mám krásnou a tolerantní přítelkyni, pro kterou není problém mě pustit na týden do Dominikány, takže v tomhle směru je to super. Občas si toho ale v práci naložím tolik, že to nejde moc skloubit dohromady s rodinou a pak je potřeba si zase připomenout priority. Do toho si ještě dodělávám školu a hrozně rád cestuju a potápím se. Je potřeba si udělat takový zdravý životní balanc. Ale ještě to úplně neumím, ale pracuju na tom.
V resortu jsi Operations manager a u značky Barceló jsi ambasador. Jde to vše ruku v ruce anebo je to spíš odděleně a musíš hodně plánovat svůj čas?
Mám super šéfy, kteří jsou dost tolerantní.
Věra, která mě zaměstnává na pozici Brand Ambasadora mě dává volnou ruku a je radost s ní pracovat. Musím jí poděkovat, protože to je už druhá značka, kterou mi nabídla. Občas je ze mě na nervy, protože když něco začnu dělat tak to ideálně potřebuji mít hned :D
Co se týče resortu tak tam je to potřeba ladit podle sezóny a podle toho jak máme zaměstnance. V dnešní době je to fakt boj najít a udržet si dobrý team. Když jsem poprvé přišel do resortu tak jsem měl chuť se otočit a odejít. Byl to klasický systém fungování z 90. let. Fakt šílený. Byl to velký šok přejít z 5* Hotelu Alcron do tohohle. Ale myslím, že se to pomalu dává do kupy a bude to super.
Jak ses tedy dostal k značce Barcelo? Chtěl jsi pro ně vždy cíleně pracovat?
Jak jsem již zmiňoval. Skrz mojí super šéfovou Věru. Už jsem pro ně dělal před covidem pro značku Licor 43, ale tam naše spolupráce skončila se začátkem pandemie. Tento rok mi zazvonil telefon s nabídkou stát se Ambasadorem pro Barceló a já věděl, že to je značka, kterou bych určitě chtěl. Pár týdnu na to jsem letěl do Dominikánské republiky se vzdělávat.
Jako bývalý barman jsi pracoval ve vyhlášených podnicích. Můžeš na tuto dobu zavzpomínat?
Moc rád vzpomínám na dobu v Alcronu. Byli jsme tam super team. Celkově ten koncept byla fakt sranda. K drinkům jsme přikládali různé rekvizity, třeba motorovou pilu, kartáček na zuby s pastou atd. Hodně jsem se tam naučil a otevřelo mi to spoustu dveří.
Taky jsem strávil rok ve vyhlášeném Black Angels baru. Byla to pro mě velká škola, co se týče barmanství, ale moc mi to nesedělo lidsky. Každopádně jsem rád, že jsem tam mohl být a naučit se spoustu věcí.
Pár let jsem také působil v Thajsku, Španělsku a Anglii. To mě naučilo velké samostatnosti a člověk zjistí, že se tady v Česku stejně máme hezky.
Co považuješ za svůj největší pracovní úspěch?
Asi když mi ráno pípnul mobil a tam bylo video od Rona Jeremyho s poděkováním za drinky :D
Řekni nám víc o značce Barcelo.
Je to značka, která má v česku celkem dlouhou tradici. Momentálně se pracuje na nových věcech a věřím, že to bude velká pecka. Viz momentálně Barceló Imperial Porto cask (zakoupíte zde).
Značka Barcelo před nedávnem vydala novinku Porto Cask. Jak hodnotíš tento počin?
Porto Cask je taková rockstar v portfoliu Barceló. Kdekoliv jsem dělal ochutnávku tak se to setkalo s velmi kladným hodnocením.
Víme, že jsou v plánu i další novinky, můžeš nám to přiblížit?
Série Rare blends bude obsahovat 3 láhve. První vyšel Porto Cask, další by měl být Maple cask a poslední Mizunara Cask. Určitě se už taky brzy objeví výroční láhev - 40 aniversario
Honzo, ty děláš hodně degustace u vás v resortu a také externě. Jak taká degustace u tebe probíhá?
Na resortu dělám degustace pro opravdu velké skupiny lidí. Bývá to 100+ lidí. Jedná se o neřízenou degustaci, kdy mám připravený prostor s barem, kam za mnou lidi chodí a já jim vypravím o rumech, které dostali.
V případě že má někdo zájem o degustaci, jak to u tebe vlastně probíhá?
Stačí napsat a domluvíme se.
Nyní trochu osobní otázka. Máš hodně tetování a tvůj vzhled je hodně zajímavý a vybočující. Víme o tobě, že jsi bývalý skater, vzpomeneš si občas na tuhle dobu?
O téhle době by vám asi nejvíc mohla vyprávět moje máma. Byl jsem fakt velký průserář. Máma si toho se mnou hodně užila, ale co je pro mě důležité, tak vždycky stála na mé straně a vždycky mě podporovala. Na druhou stranu jsem celkem zodpovědný člověk, a vždycky jsem své povinnosti jako školu a práci plnil tak jak mám. S tetováním jsem začal ve 13 ti letech a slíbil jsem mámě, že si dám jen jedno. Momentálně to spojuji tak abych slib dodržel a bylo jen jedno.
A poslední 2 klasické otázky. První: Jakým směrem by ses chtěl ty osobně ubírat v oblasti Barcelo i mimo něj? Jaké jsou tvé vize?
Jelikož momentálně dodělávám školu v oblasti managementu tak bych se rád ubíral touto cestou a vedl nějaký pěkný hotel. Jeden takový co by se mi líbil, je v Praze, ale to je sen do budoucna. Taky chci být nejlepší táta a přítel. Taky bych chtěl pořád kamarádit s Martinem Sochou.
Druhá: Jaký je tvůj názor na rumovú scénu v ČR?
Mám své oblíbence i neoblíbence. Tento rok jsem objel pár festivalů a musím říct, že to bylo vždy příjemné setkání. Horší je to potom online.
Honzo, ještě jednou děkujeme za tvůj čas a za příjemné posezení. Myslíme si, že se máme na co těšit od Barcela a tvého zastoupení, tak i na plánované akce v resortu.