Jak na doutníky - praktický průvodce

Když se řekne doutník, mnoho lidí si představí snobské lidi, naštěstí tomu tak není. Není tomu tak už v dnešní době, kdy si muže doutník dopřát kdokoliv a v podstatě kdekoliv (např. doma na zahradě). Doutníky už nejsou výsadou pouze bohatých lidí a při relativně nízkých cenách doutníku a příslušenství jsou pro každého. Jde už jen o to, co to pro vás představuje. Někdo má rád svou chvilku klidu a relaxu s doutníkem, někdo si zapálí jen na oslavě, anebo výjimečně, někdo se chce jen ukázat před přáteli a někdo kouří denně 5-10 doutníků a je to jako součást jeho životního stylu. 

My ve One & Only to máme jako součást našeho životního stylu a zároveň jako chvilku relaxu, k doutníku dobrý alkohol anebo kafe. To vše u nás najdete, a proto taky vzniknul koncept One & Only. Vše pro požitkáře, fajnšmekry, gentlemany a chlapi se stylem. 

Podívejme se tedy na to, co by, jste mněli v základu vědět o doutnících a jak s nimi začít aby vám to přinášelo tu správnou pohodu a ne stres. Sepsali jsme pro vás základní body, které stručné rozvineme do tzv. návodu pro doutníkové kuřáky.

 

 

Základní dělení doutníků:

 

Short Filler neboli suché doutníky jsou to doutníky, které jsou vyrobené z usušených tabákových listů. Náplň doutníku tvoří nasekané tabákové listy na menší kousky, které jsou zabalené do vázacího listu, a nakonec je to zabaleno do krycího listu. Vyrábí se převážně strojově, v ojedinělých případech také ručně. Jak už název vypovídá, jedná se o suché doutníky, které není potřeba speciálně skladovat v humidoru. 

Long Filler neboli vlhké doutníky mají náplň tvořenu celými smotanými tabákovými listy. Ty jsou svázány vázacím listem a na závěr ubaleno krycím listem. Tyto doutníky jsou často označované jako prémiové doutníky a jsou vyráběné převážně v zemích kde je vlhké a teplé podnebí. V naších klimatických podmínkách je nemůžeme skladovat volně, a proto musejí být uloženy v speciálních nádobách/skříních nazvané humidor, o správném skladování se dočtete v mém článku zde.

Kouř z doutníků se neinhaluje, nevdechuje, pouze se potahuje do úst, kdy pocítíte různé chutě skryté v použitém tabáku. Když kouříte doutník v soukromé místnosti (nemáme na mysli cigar club kde je to dovolené) je třeba si dovolit okolí. Doutník má svou specifickou vůni a mnohdy hustý dým, který muže obtěžovat lidi ve vaší blízkosti.

 

Kouření doutníku má, ale svůj půvab a je to požitek s několika rituály.

 

  1. Po výběru doutníku a vytažení s celofánové folie, pokud je do ní doutník zabalen, si doutník prohlédněte a případně přivoňte pro navnadění čichových i chuťových buněk.
  2. Konec doutníku ořízněte maximálně 3 milimetry, ne žádné centimetry. O centimetr se jedná pouze v případě ořezávání doutníku tvaru Torpedo / Piramides / Belicoso.
  3. Lehce oříznutý konec doutníku ofoukněte, oprašte o případný drobný tabák, aby Vám nevnikal do úst a nelpěl na zubech apod. Následně můžete jemně olíznout řezaný konec, to záleží ale na vašich zvyklostech.
  4. Zapálení doutníků nejlépe delší zápalkou, cedrovým dřívkem nebo turbo plynovým zapalovače. NIKDY NÉ benzínovým zapalovačem. Benzínový zapalovač způsobí zdeformovaní chutí a krásna vůně se během chvilky vytratí. Při zapalování dbejte na to, aby se doutník oheň přímo nedotýkal, zapalte jej jen žárem. Kroužíme zapalovačem, ne doutníkem (je to jak v umění, malíř krouží taky štětcem a ne obrazem).
  5. Po zapálení párkrát lehce z doutníku potáhněte a odložte jej, aby se rozhořel. Případně ještě dopalte, kdyby vám špatně hořel. Poté v 1 - 2 minutových interval potahujte a užívejte si různá spektra chutí.
  6. Popel doutníku se neoklepává jako u cigarety, ale snažte se jej udržet co nejdelší, případně pokud popel vypadá, že spadne, lehce jej otřete o popelník. Probíhají soutěže o nejdelší popel či nejdelší kouření doutníku.
  7. Konec doutníku se snažte držet suchý, nesliňte jej moc, hodně vlhký konec doutníku může přinést nepříjemnou chuť. Stejně tak rychlé kouření doutníku bez odkládání (neustálé "bafání").
  8. Pokud doutník hoří nerovnoměrně po celém obvodu, dopalte jej na straně, kde hůře hoří. Může se tak stát, když je doutník nesprávně ubalen nebo byl špatně zapálen. V případě že delší dobu nepotáhnete z doutníku a ten vám zhasne, můžete jej zapálil. Já osobně zapaluji max. do pul hodiny od posledního potáhnutí, v opačnem případě jej vyhodím a zapálím si nový.
  9. Po vykouření doutníku do poslední třetiny doutník odložte do popelníku a nechte jej vyhasnout, netípejte! Mnoho doutníku kouřím až „do spálení prstu“, kdž mi hodně chutí doutník. Není to nic špatnýho dle mého názoru.

 

Pro dokonalý požitek z kouření je také nutné správné skladování doutníku. Aby doutníky dosahovaly požadované kvality, musí být v evropských podmínkách uchovávány ve správném prostředí. Toto prostředí nám zajistí, tzv. humidor. Pro mnoho, anebo většinu kuřáku je skladování jeho oblíbených doutníku stejná vášeň jako samotné kouření.

Humidor

Humidor slouží ke skladování doutníků. Humidory se původně vyráběly z cedrového dřeva jako celodřevěné, protože cedr pomáhá chuti a věku doutníků. Cedr také ideálně drží vlhkost, která je nutná pro udržování vlhkosti v humidoru na konstantní úrovni. V současné době jsou humidory vyráběny z novějších materiálů a jsou vykládány cedrovou dýhou lepenou na korpus humidoru. I ty nejdražší humidory na českém trhu jsou vyráběny jako kompozitní materiál a nejsou pouze z cedrového dřeva. I zde platí, že čím levnější humidor, tím horší je jeho kvalita. Tak jako doutníky, kupujte humidory u svého ověřeného prodejce který vám poradí s humidorem dle vašeho požadavku.

 

 

Doutníky je potřeba udržovat v 69-72% relativní vlhkosti a ideálně v teplotě 21° C, v těchto podmínkách nabízejí nejlepší kvalitu tabáku. Je samozřejmé, že nelze vždy docílit výše uvedených hodnot, ale je potřeba udržet doutníky ve vlhkosti v rozmezí 60 - 72 % a teplotě nepřesahující 30° C. Pokud jsou naplněny výše uvedené podmínky, tabák hoří plynule a chutná nejlépe, když doutník byl v tomto rozsahu. Suchý doutník hoří rychle a má drsné chutě. Moc vlhké doutníky je těžké udržet zapálené a dále pokud bude vysoká vlhkost působit dlouhodoběji, může začít v humidoru a na doutnících růst zelená plíseň. Tato je zcela nepřípustná!!! Můžete se setkat i s bílou plísní, tato ničemu nevadí a stačí ji jen otřít.

 

Co se týče skladování, na tu se podíváme blíže v našem dalším článku, našeho online magazinu One & Only.

Líbí se vám tento článek a náš magazín? Podpořte nás sledováním na našem instagramu, odkaz zde, a nebo na našem facebooku, odkaz zde

V případě že chcete s něčím poradit, neváhejte a kontaktujte nás prostřednictvím emailu: info@oneaonly.cz a nebo prostřednictvím našich sociálních sítí. I přes veškerou výtíženost, se snažíme z pravidla odpovídat do 48 hodin. 

Jsme tu pro vás, váš Gentleman store, One & Only

Martin a Ondřej