Michter's US*1 American Whiskey
Na rozdíl od bourbonu a žitné whiskey, které z definice musí zrát v nových sudech, US*1 American Whiskey zraje v netradičních sudech, které jsou nasáklé whiskey a dodávají tak jedinečný chuťový profil.
Whiskey se vyrábí v malých sériích a zraje v jednou až dvakrát použitých sudech nasáklých whiskey, které jsou vyrobené z amerických bílých dubů. Lahvuje se při 41,7 %.
Vyznačuje se hlubokými karamelovými a vanilkovými tóny se stopami sušeného ovoce a zralým ovocným závěrem.
Kategorie: | Whisky |
---|---|
Značka: | Michter's |
Země původu: | U.S.A. |
Obsah alkoholu: | 41,7 % |
Objem: | 0,7 l |
Historický odkaz Michter’s sahá až do roku 1753, kdy společnost založil John Shenk v Schaefferstownu ve státě Pensylvánii. Whiskey se zde vyráběla pod názvy Shenk‘s, následně Bomberger‘s a nakonec Michter‘s.
Ve svých začátcích vyráběla společnost whiskey z žita, které se v oblasti běžně pěstovalo. Podle historických dokladů byla tato žitná whiskey tak ceněná, že když propukla občanská válka, generál George Washington navštívil destilerii a nakoupil zásobu, aby posílil své muže během kruté zimy ve Valley Forge. Následně se říkalo, že tato whiskey zahřála americkou revoluci.
Koncem 20. století, kdy bylo celé odvětví americké whiskey v dlouhodobém útlumu, vyhlásili majitelé bankrot, destilerii v Pensylvánii opustili a vypadalo to, že jméno Michter‘s bude zapomenuto. Stalo by se tak, kdyby se neobjevili dva milovníci whiskey, kteří měli k historii a kvalitě Michter‘s srdečný vztah. Joseph J. Magliocco a Richard „Dick“ Newman se rozhodli, že společně značku vzkřísí a dali si jednoduchý cíl: ctít odkaz Michter‘s výrobou té nejlepší možné whiskey, bez ohledu na náklady.
To znamená, že dnes je každému detailu výroby věnována mimořádná péče. Pro výrobu se vybírá kukuřice, žito a sladový ječmen pouze té nejvyšší kvality s označením USDA #1. Záparová káď, fermentační tanky i destilační kolona s doublerem jsou vyrobeny společností Vendome Copper & Brass Works, která je považovaná za nejlepšího výrobce v USA. Speciální pozornost je věnována dřevu, ze kterého se vyrábí sudy. Dřevo musí být zcela suché, což může znamenat, že nejdříve 18-48 měsíců schne, a poté se sudy nejdříve tzv. toustují a až poté vypalují. Whiskey se do sudů ukládá při nižší síle 51,3 % a ve skladech, kde jsou sudy uloženy, je v cyklech zvyšována a snižována teplota, aby se zvýšila interakce dřeva s whiskey. Znamená to, že se z jednoho sudu vyrobí méně lahví, ale o to jemnější a bohatší má whiskey chuť.
Na rozdíl od bourbonu a žitné whiskey, které z definice musí zrát v nových sudech, US*1 American Whiskey zraje v netradičních sudech, které jsou nasáklé whiskey a dodávají tak jedinečný chuťový profil.
Whiskey se vyrábí v malých sériích a zraje v jednou až dvakrát použitých sudech nasáklých whiskey, které jsou vyrobené z amerických bílých dubů. Lahvuje se při 41,7 %.
Vyznačuje se hlubokými karamelovými a vanilkovými tóny se stopami sušeného ovoce a zralým ovocným závěrem.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.