Dlouhé měsíce jsme čekali na tuto luxusní novinku, a je to zde. Perdomo 30th Anniversary téměř dva roky po skutečném výročí společnosti Perdomo. Nick Perdomo a Arthur Kemper vysvětlují, proč se vyplatilo čekat.
Nick Perdomo si výjimečnou sklizeň z přelomu let 2006 a 2007 pamatuje až příliš dobře. „Byla to jedna z nejlepších sklizní, jakou jsme kdy měli. Krásné počasí, jasná a tmavě modrá obloha se spoustou slunečního svitu.“ Právě tento tabák plánoval použít pro 25. výročí založení společnosti Perdomo Cigars. „Pětileté výročí ale vůbec neslavíme, takže jsme tabák uložili na dalších pět let,“ vysvětluje zakladatel společnosti. Výsledkem je, že se nová řada Perdomo 30th Anniversary skládá z tabáků, které zrály nejméně 15 let. A to platí jak pro listy náplně, tak pro listy vázacího a krycího listu. Společnost Perdomo nikdy dříve takto starý tabák do svých doutníků nepoužila. Jak vysvětluje Nick: „Starý tabák neznamená automaticky dobrý tabák, ale jelikož jsem vertikálně integrovaná společnosti, mohli jsme si to podchytit.“
Doutníky a jejich tabák se dále zušlechťují a chutě zintenzivňují tím, že se druhá fermentace krycích listů provádí v sudech po bourbonu. Právě Perdomo je považováno za průkopníka a odborníka na dozrávání tabáku v sudech po bourbonu. Tabákové listy doutníků 30th Anniversary byly ponechány v těchto sudech po různě dlouhou dobu v závislosti na druhu tabáku. Tabák Connecticut byl v sudech po dobu cca šest měsíců, Sun Grown osm až deset měsíců a listy Maduro po dobu čtrnácti měsíců. Toto zrání pomáhá odstranit hrubé rysy v chuti tabáku, ztmaví jeho barvu, zjemní jeho vzhled (například světlý list Connecticut se zbarví do medově žluté) a zvýrazní jeho sladkost.
„Tabák skutečně zkaramelizuje. Zrání v sudech vám umožní zažít to, co by měl tabák v chuti opravu mít. Tento nákladný a časově náročný proces odlišuje naše doutníky od ostatních, ale stojí to za to.“ Dále vysvětluje majitel značky, Nick Perdomo.
„Chtěl jsem vytvořit něco výjimečného a zároveň něco, co by si mohl dopřát každý. Otestoval jsem spousty konkurenčních doutníků, dokonce i velmi drahých, ale tento je všechny předčil. Je to doutník za „dva tisíce korun“, který ale stojí jen čtyři sta.“
U nás najdete ve formátu Robusto za 399 Kč s DPH ZDE
„Chtěli jsme oslavit třicetileté působení Janine a Nicka Perdomo v tabákovém průmyslu,“ říká Arthur Kemper, viceprezident společnosti Perdomo Cigars. „A toto odvětví je náročné. Bylo pro nás tedy důležité, aby se k oslavám mohli připojit i naši zákazníci. Naším cílem nebylo vytvořit limitovanou edici nebo cenově nedostupný doutník. Snažíme se naopak postupně zvyšovat jeho dostupnost na celém světě,“ potvrzuje. Arthur je také zodpovědný za mimořádné balení doutníků, které i sám Nick Perdomo poprvé spatřil až na při uvedení na trh na veletrhu PCA 2023. „Bylo to pro mne velice těžké, ale věřil jsem svému týmu. Když jsem viděl krabice a prstýnky doutníků, byl jsem okouzlen,“ přiznává Nick.
Tři řady, všechny box-pressed.
(krycí list z Ekvádoru, vázací list a náplň z Nikaragui)
Doutníky se vyznačuje krásně plnou hedvábnou chutí. Vůně odhaluje tóny dřeva a vanilky, stejné tóny objevíte i v chuti. Doutník se vyznačuje smetanovou a máslovou chutí, s krásnou texturou krycího listu. Dlouhý závěr nabízí tóny bílého pepře a bylinek.
(všechen tabák z Nikaragui)
Doutník s krásným olejnatým leskem v krycím listem. Svěží nakyslá vůně vás bude lechtat v nose. Sušené chilli, sladká paprika, ale i dubové hobliny. Silný doutník se spoustou koření a plným charakterem.
(všechen tabák z Nikaragui)
Najdete v tomto krásném tmavém doutníku masité, tmavé umami, proti němuž působí hutná, čokoládová sladkost. V dochuti preclíky sypané hrubou solí, černý pepř a hořké kakao.