Neohodnoceno

El Salvador

Káva z krajiny El Salvador s názvem Familia Pacas je připravena metodou Washed. Vůně je sladká a ovocná, tělo krémové a chuť je jablko, javor a med. Mírná kyselost a dobrá vytrvalost dělá tuto kávu dobře vyváženou a hladkou.

Varianta
Skladem Skladem Zvolte variantu
Kód: 52/250 52/100 Zvolte variantu
Značka: Pacas Family
259 Kč 719 Kč od 259 Kč
Kategorie: Karibik
Značka: One & Only
Dodavatel: Greencoffeebean
Aromatické tóny: meruňka, vlašské ořechy, ananas, mléčná čokoláda
Vlastnosti: sametové tělo, dobrá kyselost, žluté plody
Kategorie: Káva Espresso
Pěstitel: Pacas Family
Oblast: El Salvador, Santa Anna Volcano
Odrůda: Bourbon, Pacas, Pacamara
Zpracování: Washed
Sklizeň: říjen-březen
CUP Score: 82

The Finca La Esperanza má 88,11 hektarů kávovníků.

Nachází se v Cantòn Las Cruces, Municipio de Chalchuapa ve městě Santa Ana, pěstuje se zde odrůda Bourbon.

Kávové stromy pěstované ve stínu Ingasu a dalších původních horských stromů, jako je eukalyptus, cedry atd.

La Esperanza začíná na 1000 m. n. m. a jde až na 1700 m. n. m. Její nejvyšší nadmořská výška známá jako Tablon „La Cima“.

V horní části farmy je 9,71ha divoký les, který je zcela nedotčený. Les slouží jako domov různých druhů rostlin a zvířat přispívající k biologické rozmanitosti v oblasti.

 

WASHED METODA

Mokrá metoda neboli metoda washed, je ta nejčastěji používaná a obecně se používá na tu nejkvalitnější kávu. Káva zpracovaná mokrou metodou má podstatně čistější, a tím i bohatší, chuť.

Celý proces mokrou metodou začíná po zbavení kávové třešně dužiny, v momentě kdy jsou kávová zrna obalena pouze pergamenem.

Kávová zrna zbavená dužiny se ponoří do vodních lázní, kde se nechají 18 až 48 hodin fermentovat, přičemž délka fermentace se odvíjí mimo jiné od kvality kávy a teploty vody. Díky fermentaci si mikroorganismy v kávovém zrnu vytvoří enzymy, které postupně zbaví zrno pergamenu.

Po fermentaci jsou kávová zrna předurčena k šetrnému sušení. U sušení kávových zrn lze lehce celou sklizeň znehodnotit a pro farmáře je to jedna z nejdůležitější části procesu zpracování kávy. Sušení probíhá buďto na slunci anebo v případě větších producentů i pomocí mechanizovaných sušiček, kdy pomocí pohyblivé střechy dochází k hlídání dokonalého rovnoměrného vysušení sklizně v průběhu celého dne. 

Po vysušení kávových zrn na optimální vlhkost, tj. cca 11,5%, která zajistí že kávová zrna přežijí bez jakékoli újmy další transport do zemí určení a následné uskladnění, putují kávová zrna dále do světa.